Főoldal

Településünk

Közigazgatás

Pályázati információk

Intézmények

Hasznos információk

 

Medgyesbodzás település sajátosságainak bemutatása

Medgyesbodzás község Békés megye déli részén fekszik, a román határtól kb 30 km-re. Két város is tulajdonképpen a falu szomszédságában kb 25-25 km-re fekszik mégis elég nehezen megközelíthetőek az utak rossz minősége és az autóbuszjáratok száma miatt. Az ide látogató idegen számára a falu rendezett képet mutat. A település jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt két-három évben. A Medgyesbodzással egy közigazgatású Gábortelep 3 km távolságban helyezkedik el.

Medgyesbodzás igen régi múltra tekint vissza. 1857-ben Medgyes-Bodzás kertészközségként telepítették az 1855-ben ezen a vidéken dolgozó dohánykertész családokkal.

A település dinamikus fejlődésen ment keresztül és szerencsésen túlélte az I. Világháborút. A hozzátartozó Gábortelepet 1920. május 1-én Gróf Keglevich György alapította saját birtokán, úgy, hogy házhelyeket jelölt ki a hadiárváknak, özvegyeknek és rokkantaknak.

A települések lakossága az évek folyamán szépen növekedett az 1941-es adat szerint a lakosság száma 2621 fő volt. Ez a szám 1960-ra már 2296 főre csökkent, napjainkban pedig mindössze 1202-en lakják a két települést. Gábortelepen kb. 400 fő él, míg Medgyesbodzáson kb. 800 fő.

                                                                          Sramkó Katalin

Vissza