Főoldal

Településünk

Közigazgatás

Pályázati információk

Intézmények

Hasznos információk

 

Gábortelepi „Kuckó” Nagycsaládosok Egyesülete

 

VÁRJUK TISZTELT TÁMOGATÓINK 1 %-OS ADÓ FELAJÁNLÁSÁT

18388178-1-04

 

 

Székhelye:               5664 Medgyesbodzás (Gábortelep) Vasút utca 27.

Egyesület vezetője:  Griecs Györgyné

Elérhetősége:           30/530-1858

Az Egyesület bemutatása

A „KUCKÓ” Nagycsaládos Egyesület a gábortelepi szegény rászorult családok megsegítésére jött létre 2003-ban. Ezóta működik sikeresen. Már Medgyesbodzás, Csanádapáca és Medgyesegyházi családok is csatlakoztak az egyesületünkhöz. Ez jelenti számunkra a legfőbb elismerést. A környéken élő gyerekek egyik kikapcsolódási lehetősége a mi általunk szervezett rendezvényeken való részvétel és az adományok szétosztása, amiből minden rászoruló család részesül. Az öröm, a hálás tekintetek adnak további erőt a munkánk végzéséhez. Nagyon sok kitartás szükséges, ahhoz hogy a munkánk eredményes és kitartó legyen. Nagyon sok kudarc és csalódás ért már bennünket. Bevételünk a tagdíjakból, adományokból tevődik össze, ez nem számottevő. De azért rendezvényeket szervezünk a gyerekeknek. Játszóházak, kézműves foglalkozások segítik a fejlődésüket.

Gyermeknap és Szent Iván nap alkalmából sorjátékokat és ügyességi játékokat játszunk közösen felnőttek és gyerekek. Különböző programok vannak: Szalonnasütés, éneklés a tűz körül ,

 

 

Más rendezvények alkalmából bográcsban krumlipaprikást, teát főzünk gofrit, fánkot sütünk.Adományokat gyűjtünk, amit szétosztunk a családok részére.

 

 

Farsangon felöltöznek a gyerekek jelmezekbe.

A jelmezeket az anyukák készítik a gyerekekkel közösen nem a kölcsönzőből, hozzák ki a ruhákat. Ez megint egy külön közös elfoglaltságot jelent a családok részére. .Farsangon a hagyományos fánk sütés nagy öröm a gyerekeknek. Apró díjakkal jutalmazzuk a jelmezbe öltözőket zsákba macskát, és tombolát készítünk a gyerekek örömére. Nagy események közé tartozik az anyák napi megemlékezés. A nagycsaládosok tudják legjobban, hogy az édesanyák töltik be a legfontosabb szerepet a családok életében. Gondoskodnak a tiszta ruháról az élelemről, takarítanak mindenre odafigyelnek játszanak olvasnak szeretnek mindig bármi is történik. Anyák napján verset és dalokat adnak az édesanyáknak és virággal, süteménnyel emlékeznek meg erről a csodálatos napról

Húsvétkor tojásokat festünk, fészket készítünk. Különböző papírtartókat és tojásfa díszeket készítünk. Fonott kalács és tea szokta a fáradt kézműves gyerekek kitartását és kedvét növelni Nőnapra vacsorával, készülünk és a férfiak virággal, kedveskednek, hölgy társaiknak.

Regionális találkozókra megyünk, ahol együtt a gyerekek és szüleik kikapcsolódnak. Nyáron túrát szervezünk közeli településre, kerékpározunk.

Novemberben a tökfaragás hoz ismét közös programot Mécsesek a töklámpásokat megvilágítva különös hangulatot, varázsolnak. Tea és Halowein sütemény kerül az asztalra. Egy kis tánc és jó kedv feledteti a közelgő tél hideg napjait. Szüreti bulira a Lőkösházi Egyesülethez szoktunk elmenni, vendégeskedni. Ilyen alkalomra az Önkormányzat buszát kapjuk meg kedvezményesen. Ezek az alkalmak jó lehetőséget nyújtanak tapasztalat cserére új barátokat, ismerünk meg. Ilyenkor visszavágó gyanánt mi is tartunk egy kis rendezvényt, mert ezek bevétele fedezi az apró kiadások egy részét, ugyanis a családok adják a levesbe valót.

Télapó bálba vendégeljük meg a környező egyesületeket. Nálunk a gyerekek a falumikulástól kapják a csomagokat, lovas kocsin érkezik az ajándék, amit adományokból, támogatói pénzekból szoktunk fedezni. Télapó ruhába öltözött ember még, ha tudják is a gyerekek, hogy nem ő az igazi, akkor is nagy örömöt jelent számukra. Arra, a kis időre elfeledjük a gondokat, és együtt várjuk a Mikulást.

Karácsonyra Budapestről szoktunk adományt, kapni. Az Önkormányzat a szállításban nyújt számunkra segítséget. Ezeken az utakon új és használt ruhákat, cipőket kapunk. Fenyőfaünnep a karácsonyi játszóházzal, mézeskalács díszítéssel szokott telni. Karácsonyi díszek készítése, tea és kalács mellett zajlik. Karácsonyi dalokat énekelnek a gyerekek és a szülők. Utána mindenki megkapja a csomagot, ami élelmiszert, cukorkát, játékot, ruhaneműt tartalmaz. Pár éve már részt vettünk a Baptista szeretet szolgálat állttal hirdetett  ” Egy cipődoboz szeretet „című akciójában. Elmondhatjuk, hogy adni is jó érzés, még ha szegényes, amit adni tudunk, hiszen mi is szegények vagyunk.

 

Fő feladatunk a szeretetre és a családi életre nevelés. A közös programok közelebb hozzák a családokat. Egymáshoz. Együtt könnyebb megoldást találni a gondokra, bajokra. A családok tanácsokkal látják el egymást és közös megoldásokat keresnek.

A gyerekek kinőtt ruháit, cipőit tudják egymás közt cserélgetni.

38 tagcsaládunk van, ebből 22 család 3 vagy annál több gyermeket nevel. Vannak támogatóink, akik 20 ezer forintot is adnak évente egy alkalommal, de csokit és jégkrémet is kaptunk. Sőt az egyik vállalat kézműves játékokhoz adott anyagokat.

 

Egyesületünkben vannak kreatív szülők és gyerekek, ezáltal mozog előrébb az egyesület. Székházunk van, az Önkormányzat által felajánlott helyiség. Közösen kell használni a nyugdíjasokkal .

A családok összetartását, szeretetét szeretnénk közvetíteni azoknak az embereknek, akik nem tudják elképzelni, hogy 23.000 Ft-os GYES mellett, hogy lehet három vagy több gyermeket etetni, ruházni, méltóságban, megalázkodás nélkül nélkülözni. Ezt azok az emberek nem tudják átérezni csak akik benne élnek. Sokszor tudni kell dönteni a dolgok fontosságáról. Kenyérnek mindig lenni kell az asztalon .

Együtt – egymásért ez a mi mottónk.

Az alábbi képek jelzik, hogy egyesületünkben milyen aktív közösségi élet folyik Rendezvényeink igen népszerűek, sőt már saját rendezvényünket picit kinőve a települési falunapon is nagy sikert aratott saját műsorunk. Mivel nagycsaládosok vagyunk, sok a gyerek és a fiatal. A fiatalok nagyon szívesen foglalkoznak a kisebbekkel, tanítják be őket műsorokra. 2008-ban nagy sikert arattunk, a Nyomorultakból betanult műsor részlettel, amelyben minden korosztály képviseltette magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza