Főoldal

Településünk

Közigazgatás

Román Kisebbségi Önkormányzat

Intézmények

Hasznos információk

Hírek

Értékes befektetés a jövőbe: páratlan képzési lehetőségek tanulni vágyóknak

A magyar kormány csaknem teljes állami támogatású, példa nélküli kedvezményes felnőttképzési programja keretében 100.000 felnőtt vehet részt idegen nyelvi és informatikai képzéseken. Különös figyelmet kapnak a munkanélküliek, a kismamák, a hátrányos helyzetű térségekben élők és a 45 év felettiek.

– A magyar kormány régen felismerte azt, hogy hazánk boldogulásának záloga a felnőtt lakosság elhelyezkedési esélyeinek növelése – tájékoztatott Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. –  Dolgozni ugyanakkor korszerű ismeretek birtokában lehet. Ennek része az is, hogy a munkavállalók digitális ismeretekkel és idegen nyelvi tudással is rendelkezzenek. A magyar kormány által most útjára indított program azt tűzte zászlajára, hogy az érdeklődők az élethosszig tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákat, köztük az idegen nyelvi és a digitális kompetenciákat megszerezzék.

A kormány célja, hogy a tanulási hajlandóság növekedjen a felnőtt lakosság körében és az alacsony foglalkoztatási szint emelkedjen. A magyar kormány azt szeretné elérni, hogy legalább 100.000 fő csatlakozzon a képzési programokba. A projekt keretében idegen nyelvi és informatikai képzésekre lehet jelentkezni. Ezeken részt vehet minden  18. életévét betöltött felnőtt, aki nem áll középiskolával, felsőoktatási intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban (kivételt képeznek a költségtérítéses képzésben résztvevők). A projekt kiemelten kezeli a hátrányos helyzetű térségekben élőket, a munkanélkülieket, a kismamának és a 45 év felettieket, felső korhatár nélkül.

A projekt keretében elnyerhető támogatás maximális összege 90.000 Ft. A képzésben résztvevők csekély önrészt fizetnek. Az önrész mértéke a hátrányos térségekben élők esetében a képzési díj összegének  legalább 2%-a, más esetben legalább 5%-a. A képzésben résztvevők jelen képzési program megvalósításával egyidejűleg nem vehetnek részt más hazai és/vagy európai uniós forrásból támogatott idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésben.

A támogatás a 2012. december 1-jétől induló és 2014. augusztus 31-éig befejezett képzéseken résztvevő magánszemélyeknek adható. A program keretében olyan élő idegen nyelvi és informatikai képzéseken lehet részt venni, melyeket a projektbe befogadott akkreditált képző intézmények hirdetnek meg. Idegen nyelvből legfeljebb B2 szint megszerzése támogatható.  Az IKT 0-1 képzést azoknak hirdetik meg 20-30 órában, akik most kezdenek ismerkedni az informatika és a számítógép világával. A többi informatikai képzés keretében alap és középfokú felhasználói ismereteket lehet szerezni.

A TÁMOP 2.1.2. program eredményes megvalósításához 12,4 milliárd Ft Európai Uniós támogatás áll rendelkezésre. A jelentkezés módjáról, a programról további tájékoztatás olvasható az alábbi honlapokon:

http://www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/hirek/szazezren-kaphatnak-tamogatast-informatikai-es-nyelvi-kepzesekhez ,

és http://www.tudasodajovod.hu.

 

Vissza

 

A honlappal kapcsolatos észrevételeit E-mail-ban jelezze! admin@medgyesbodzas.hu

A honlapról letölthető dokumentumok megte-kintéséhez Adobe Reader programot javasoljuk, melyet innen tölthet le: